Tosty pomidorowe z makadamią i ricottą

Tego lata, bardziej niż jakiegokolwiek innego, w pełni skorzystałam z tego pomysłu, przygotowując smaczne, ale proste sałatki, dodając do dań lekkie sosy lub dressingi, aby je ożywić, i gotując na podstawie nadchodzącej książki Heidi. Na lunch na plaży lub kolację o zachodzie słońca pakowała dużą francuską bagietkę z różnymi serami, owocami, orzechami i dużą zieloną sałatą. odrywaliśmy kawałki chrupiącego chleba i nakładaliśmy na nie ser brie i plasterki jabłka. Jednak moim ulubionym posiłkiem późnego lata były kanapki z pomidorami i majonezem, które moja mama podawała na żytnim chlebie z cebulą i dużą szczyptą soli. smaki i konsystencja oraz soczyste dojrzałe pomidory sprawiały, że był to niezwykle prosty sposób na delektowanie się sezonem.

Pyszne śniadanie

Tego lata, mając wystarczająco dużo miejsca na podwórku, wyhodowałam pomidory, które dostarczyły nam obfitych owoców przez większą część lipca i sierpnia. pieczemy je, dodajemy do sałatek, przygotowujemy szybkie sosy pomidorowe do makaronu i kroimy je na pomidorowe grzanki. I choć uwielbiam dobre grzanki z majonezem i pomidorami, przygotowywaliśmy grzanki z pomidorami tahini i jogurtem, a także wszechobecne grzanki z pomidorami z awokado, to jednak chciałam się z wami podzielić ricottą na bazie orzechów makadamia, która jest uderzająco podobna do tekstury i konsystencji lekko ubitego sera ricotta. Tosty z pomidorami ricotta są bogate, kremowe i delikatnie muśnięte szczyptą soli, co w połączeniu ze świeżymi pomidorami ogrodowymi, jeszcze ciepłymi od słońca, jest prawdopodobnie najwspanialszą rzeczą.

Tosty z pomidorami

Makadamia ricotta – składniki

  • 1 filiżanka namoczonych surowych orzechów makadamia, odsączonych i opłukanych
  • 1 1/2 łyżki stołowej drożdży odżywczych
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego z cydru
  • 1 1/2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżeczki białej łagodnej pasty miso
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 8-10 łyżek stołowych wody filtrowanej
  • 1/4 łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
  • grzanki pomidorowe
  • 6-8 kromek pełnoziarnistego chleba bezglutenowego (lub dowolnego innego pieczywa), tosty
  • 1/2 kg pomidorów (patrz uwagi), pokrojonych w plastry o grubości 1/4″.
  • 1/2 szklanki makadamia ricotta
  • 1/4 szklanki julienned shiso
  • kilka szczypt soli z czarnej lawy wulkanicznej (lub soli morskiej o dużych ziarnach)

Jak przygotować

Odsącz i opłucz orzechy makadamia, a następnie umieść je w wysokoobrotowym blenderze wraz z drożdżami odżywczymi, octem, sokiem z cytryny, miso, czosnkiem, 8 łyżkami wody i solą. miksuj na wysokich obrotach przez 1 minutę, zgarniając boki blendera i dodając po łyżce wody, aż do uzyskania puszystej, kremowej konsystencji. spróbuj i dostosuj sól, ocet lub cytrynę, jeśli to konieczne.
grzanki

Wyjmij makadamia ricottę z lodówki i odstaw na bok,na chleb tostowy nałóż makadamia ricottę, pokrojone pomidory, posiekane shiso i kilka szczypt czarnej soli. przekrój grzankę na pół i podawaj.