Wędzona fasola i jajka sadzone

Wędzona fasola i zapiekane jajka dostarczają wielu składników odżywczych. Doskonałe na wegetariański rodzinny obiad lub kolację, podawane z płaskim chlebem lub grzankami dla dodatkowej pożywności.

Składniki

2 łyżki oleju
1 cebula, posiekana
1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżki wędzonej papryki
1 łyżka ketchupu
400 g puszka pokrojonych pomidorów
2 x 400 g puszki fasoli czarnej lub pinto, odsączone
4-6 jajek, w zależności od tego, jak bardzo jesteś głodny (dorośli mogą chcieć po 2 jajka)
garść kolendry, liście zebrane

Sposób przygotowania wędzonej fasoli i jajka sadzonego

  • Na szerokiej, płytkiej patelni rozgrzej olej i smaż cebulę przez 8-10 minut, aż zmięknie. Dodaj paprykę i smaż przez kolejne 5 minut, regularnie mieszając, aż zmięknie. Wymieszać czosnek, paprykę i ketchup, a następnie wrzucić pomidory, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 10 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze kilka minut do zgęstnienia, a następnie dodać fasolę. Na tym etapie można schłodzić i zamrozić w porcjach.
  • Użyj łyżki, aby zrobić w masie 4-6 miejsc na jajka – powinno być widać trochę dna patelni. Wbij jajka pojedynczo do filiżanki lub miseczki i delikatnie wrzuć po jednym do każdego otworu. Przykryj patelnię i zmniejsz temperaturę do niskiej. Gotuj przez 3-5 minut, aż białka jaj będą ugotowane, ale żółtka wciąż będą płynne. Podawać posypane kolendrą.