CIASTECZKA Z PROSA Z MIGDAŁAMI I PISTACJAMI – BEZGLUTENOWE I WEGAŃSKIE

Te ciasteczka z prosa, migdałów i pistacji są przepyszne. Smakują jak biscotti i są naprawdę chrupiące. Proso i migdały tak dobrze ze sobą współgrają, a dodanie do tej mieszanki pistacji, skórki cytrynowej i kardamonu czyni ją jeszcze bardziej niesamowitą.

Przepis został zaadaptowany z moich ciasteczek z kaszy gryczanej, migdałów i kardamonu, które wszyscy tak bardzo lubicie, a ja chciałam stworzyć alternatywny przepis, który będzie równie wspaniały.

Naturalne składniki

W tym przepisie użyłam ziaren prosa, które zmieliłam na mąkę za pomocą blendera wysokoobrotowego. Trwało to około kilku minut, mieszając w międzyczasie. W tym przepisie nie musi być ona całkowicie drobnoziarnista, wystarczy odrobina tekstury. Jest to świetna opcja, jeśli chcesz spróbować mąki z prosa, a przy tym jest znacznie tańsza.

Wegańskie ciasteczka

Użyłam oleju kokosowego, aby przepis nie zawierał nabiału, oraz odrobiny syropu klonowego jako słodzika. Po wymieszaniu wszystkich składników powinnaś otrzymać ciasto o przyjemnej konsystencji, z którego następnie uformujesz ciasteczka. Smacznego:)

SKŁADNIKI na ciasteczka z prosa z migdałami

  • 100 g prosa (1/2 szklanki)
  • 100 g mielonych migdałów (1 filiżanka)
  • 40 g pistacji, posiekanych (1/3 filiżanki)
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta wodorowęglanu sody
  • szczypta soli morskiej
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oleju kokosowego, roztopiony
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka wanilii
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C wentylator).
  • Wyłóż jedną blachę papierem do pieczenia.
  • Umieść proso w blenderze wysokoobrotowym i zmiksuj do uzyskania konsystencji zbliżonej do mąki.
  • W dużej misce ubij mąkę z prosa, mielone migdały, kardamon, sodę i sól. Wmieszaj posiekane pistacje i skórkę z cytryny, a następnie odstaw na bok.
  • W małej misce ubij roztopiony olej kokosowy z syropem klonowym, wanilią i sokiem z cytryny, a następnie polej nim suchą mieszankę.
  • Wymieszaj wszystko razem, aby powstało ciasto. Odstawić na 10 minut.
  • Rękoma uformuj z masy około 16 małych kulek i umieść je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Delikatnie spłaszcz dłonią.
  • Piec przez ok. 15 minut, do uzyskania jasnozłotego koloru.